Nuffnang Ads

Sunday, January 30, 2011

Krisis Di Mesir : Ibarat Mumia menentang Firaun

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2011/1/26/1296032687013/Egyptian-demonstrators-ma-007.jpg

Salam Muhibbah untuk semua.. kebanyakan blog hari ini sungguh rancak memperkatakan akan tentang krisis yang belaku di Mesir.. Negara yang cukup terkenal dengan Firaun dan Pyramidnya.. ketidak puasan hati rakyat mula ditunjukan terhadap kerajaan yang telah lama memerintah.. tapi tidak dapat mengambil hati rakyat... itu lah jadinya...

*Zine El Abidine Ben Ali

Bermula dengan krisis di negara jiran iaitu Tunisia dimana barisan menteri kabinet sendiri mengulingkan Perdana Menteri Zine El Abidine Ben Ali dengan cemerlangnnya.. kejayaan itu adalah pendorong kepada rakyat Mesir untuk cuba mengulingkan President Hosni Mubarak yang merupakan President yang ke empat bagi Negara Mesir yang merdeka dan telah memerintah selama hampir 30 tahun!!

http://www.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2011/01/mubarak-saidaonline.jpg
* Hosni Mubarak

Apa yang menyebabkan situasi ini berlaku..?? ini yang pernah terjadi pada negara kita sebenarnya.. pada tahun 1999 gerakan Refomasi yang dianjurkan oleh bekas Tim. Perdana Menteri yang dipecat pada masa itu telah membuatkan Kuala Lumpur menjadi medan perang penyokong Refomasi terhadap kerajaan.

http://1.bp.blogspot.com/_UXXtCpkeKiA/SJqVbnZOYlI/AAAAAAAADNY/C20kDfIqJqU/s400/Anwar-KelanaJaya.jpg

Yang berlaku di Mesir lebih kurang sama sahaja.. ketidak puasan hati rakyat di api-apikan lagi oleh sesebelah puak telah mencetuskan perang saudara sesama sendiri.. kenapa semua ini boleh berlaku terhadap negara islam..??  adakah tradisi Firaun sejak berkurun lamanya kembali dan sudah disedari oleh rakyat kini..?? dan adakah kita akan menjadi mumia yang akan patuh kepada telunjuk Firaun atau cuba menentang..??  

http://3.bp.blogspot.com/_oV1RUxbNq84/TDqMliSYZkI/AAAAAAAAFK0/qNol3azch6E/s1600/berdoa+1.jpg

Buat rakyat Malaysia yang kebanyakan pelajar yang sedang menuntut jurusan perubatan dan yang lain-lain kami di Malaysia mengharapkan agar anda semua dalam keadaan baik-baik sahaja.. janganlah kita mengikut akan apa yang telah berlaku dinegara orang..


No comments: