Nuffnang Ads

Wednesday, April 3, 2013

Negeri Pakatan Rakyat bubar Dun esok..??

Guan Eng menaiki keretanya meninggalkan Seri Mutiara setelah bertemu dengan Yang di-Pertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abbas, Khamis.


Kelantan, Pulau Pinang, Kedah dan Selangor yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat dijangka akan membubarkan Dewan Undangan Negeri masing2 esok.


Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan dijangka mengadap Seri Paduka Baginda yang Dipertuan Agong hari ini di Kuala Lumpur untuk memohon perkenan Sultan Kedah untuk dibubarkan DUN Negeri.. 


Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim telahpun menerima perkenan dari Sultan Selangor untuk berbuat demikian dan satu upacara rasmi akan diadakan pada jam 2.30 petang esok.

Pada waktu berita ini disiarkan, Kelantan masih belum membuat sebarang pengumuman rasmi berhubung pembubaran DUN. Sementara itu, ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata beliau akan menemui Yang Dipertua Negeri Tun Dr Abdul Rahman Abbas pagi esok bagi memohon persetujuan untuk membubarkan DUN.

Lim berkata, beliau telahpun menerima kiriman faksimili dari Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang memohon kerjasamanya untuk membuat pembubaran serentak dengan pembubaran Parlimen hari ini.

“Beliau meminta kerjasama saya untuk membubarkan sererntak. Jika ini berlaku, semua dokumen berkaitan akan dihantar. Exco negeri tiada masalah untuk mengadakan pilihan raya serentak dengan  Parlimen.
 


No comments: