Nuffnang Ads

Wednesday, October 5, 2011

Coca - cola jenama paling bernilai didunia!!





Tahukah korang berapa nilai jenama "coca Cola" dipasaran ketika ini..??  USD 67 Billion!! itu adalah nilai jika syarikat "coca cola" nak jual nama dia tu pada sisapa yang berminat.. satu nilai yang bukan senang nak capai.. jenama yang sudah berada didunia lebih dari seratus tahun! 

Hampir semua umat manusia dimuka bumi ini tahu akan kewujudan minuman berkhabonat nie.. dan setelah 125 tahun berada dipasaran belum ada satu syarikat pun yang dapat mengatasinya.. paling tidak pun "pepsi" tu pun dah suam-suam kuku jer sekarang nie.

Dengan 140 ribu pekerja di lebih 200 buah negara didunia sekali gus menjadikan "coca cola" sebuah syarikat gergasi yang tidak munkin untuk dipintas oleh org lain.





Bercerita mengenai sejarah kewujudan minuman berkhabonat nie mula diperkenalkan oleh John Pemberton.. beliau merupakan pengasas formula coca cola nie.. pada mulanya beliau menjual air nie di bar-bar sahaja sehinggalah pada tahun 1944 "coca - Cola" di patentkan supaya orang tidak boleh mencurinya.


Jom tengok sejarah coke punya video :-







Antara ramuan untuk membuat Coke!
  • Carbonated water
  • Sugar
  • Caffeine
  • Phosphoric acid
  • Caramel color (E150d)
  • Natural flavorings

Dan percayalah.. kalau korang try wat kat rumah.. sumpah tak akan sama dengan rasa yang sebenar.. tengoklah bertapa hebatnya rahsia formula Coke yang tak mampu dicuri oleh sesiapa.. 




1886..  tahun kemunculan minuman ini dalam botol..


The caffeine free version of Coca-Cola yang dikeluarkan pada tahun 1983.

Vanilla Coke yang dikeluarkan pada tahun 2005 merupakan antara yang terlaris didunia..



Berikut adalah 10 jenama paling bernilai yang dikeluarkan semalam :- 


1) Coca Cola
2) IBM
3) Microsoft
4) Google
5) GE
6) McDonald's
7) Intel
8) Apple
9) Disney
10) Hewlett-Packard
 
 Kalau jenama dari Malaysia yang aku rasa paling bernilai sekarang nie mesti "Air Asia, Maybank, Petronas" besttt!!!

No comments: