Nuffnang Ads

Tuesday, October 9, 2012

Felix Baumgartner.. Manusia pertama pecah kelajuan bunyi.  Felix Baumgartner munkin menjadi salah seorang yang popular esok dimana percubaan beliau untuk terjun dari belon udara dari jarak ketinggian 120 ribu kaki!! atau 36 Kilometer dari lantai bumi.. iaitu satu jarak ketinggian yang cukup untuk kita melihat keseluruhan bentuk plenet bumi.Misi utama beliau adalah memecahkan rekod terjunan selain mengkaji sama ada manusia boleh jejaki kelajuan bunyi.. satu kelajuan yang sememangnya laju.. lebih laju dari sebuah pesawat penumpang..  Misi kerjasama Red Bull ini diberi nama Red Bull Stratos.. dimana Felix akan dibawa ke angkasa dengan belon udara yang terbesar didunia.. belon yang apabila diterbangkan ianya sebesar bangunan 55 tingkat.. atau lebih senang digambarkan belon itu sebesar Menara Telekom di Bangsar!!

Untuk rekod sebelum ini Joe Kittinger pernah melakukan penerbangan belon udara pada ketinggian 102.800 kaki.. itu pun pada tahun 1960, hari ini Felix akan cuba memecahkan rekod setengah abad itu dengan kelebihan 18,000 kaki..!


 Pakaian yang akan digunakan Felix.. memang serupa pakaian angkasawan sudeh.. Perbezaan belon.. dan yang paling besar tu adalah belon misi Red Bull Stratos..!!

 Gambaran terjunan Felix..


Kalau korang bertuah leh la tgk Live terjunan Felix yang sedang berlangsung sekarang!!

Just Click link kat bawha nie..

Launch countdown

 

 

No comments: